WAT IS THANATOPRAXIE?

THANATOPRAXIE oftewel LICHTE BALSEMING IS EEN SPECIALISTISCHE INVASIEVE INGREEP. 

Thanatopraxie is een methode om een lichaam tijdelijk te conserveren (maximaal 10 dagen) 

Met deze behandeling wordt de ontbinding en bacteriegroei intern geremd/vertraagd en heeft (omgevings) temperatuur geen invloed meer op het ontbindingsproces.  


 

Een thanatopraxie behandeling kunt vergelijken met een nierdialyse.  Middels een invasieve ingreep worden vloeistoffen in het lichaam gebracht. 

Er zijn verschillende vloeistoffen die kunnen worden gebruikt. De meeste vloeistoffen bestaan uit een basis van zouten, olie en een laag formalinegehalte die het mogelijk maken de ontbinding tijdelijk stil te leggen/ te vertragen. De vloeistoffen zijn in lage concentratie volledig biologisch afbreekbaar en vormen dan ook geen belasting voor het milieu. Inmiddels bestaan er ook formaldehydevrije producten. Tijdens de opbaarperiode zal de ingebrachte vloeistof langzaam zijn werking verliezen.

Met een thanatopraxie behandeling wordt de kans vergroot dat een opbaring goed verloopt. Iedere overledene is verschillend, het lichaam is bepalend  en de resultaten van de behandeling zijn niet geheel voorspelbaar. Ook bij een thanatopraxie behandeling zult u een achteruitgang van het lichaam zien, echter zal de achteruitgang in vergelijking met een koel/vries opbaring veel langzamer gaan.

Een thanatopraxie behandeling hoeft niet meteen na het overlijden plaats te vinden. Er mogen een aantal uren verstreken zijn na het overlijden.  In de tussentijd is het niet nodig om het lichaam te koelen. In overleg zal ik met u afspreken waar en wanneer een behandeling plaats zal vinden. 

Een thanatopraxie behandeling kan worden uitgevoerd bij alle leeftijden. Ook bij orgaandonatie en obductie is een thanatopraxie behandeling mogelijk. 

Wanneer u kiest voor een thanatopraxie behandeling dan:

  • is er geen koeling nodig en is er geen last van een brommend geluid  van de motor van een koelplaat
  • beïnvloed de omgevingstemperatuur  het verloop van de opbaring niet waardoor er een opbaring mogelijk is in warme zomers maar ook als in de winter de verwarming aanstaat
  • neemt het lichaam van de overledene de temperatuur van de omgeving aan waardoor uw dierbare niet koud aanvoelt
  • ziet de overledene er na thanatopraxie natuurlijk uit; mogelijk tot aan de dag van de uitvaart
  • ontstaan er tijdens de opbaring geen hinderlijke geuren
  • zijn de totaal kosten van een thanatopraxie behandeling en een opbaring met een koel/vries plaat ongeveer gelijk; de huur van de koeling, de kosten voor laatste verzorging en de dagelijkse na controles vervallen immers

 

Begraven op een natuurbegraafplaats is in principe geen probleem wanneer de gebruikte holtevloeistof formaldehyde-vrij is. Informeer voor de zekerheid bij de natuurbegraafplaats of dit is toegestaan.  

 

Tarief: variërend van 475- 625 euro. 

Tarieven voor uitvaartondernemers  op aanvraag

 

 


                                                                                                      Aangesloten bij N.V.O.A. VESALIUS